Zehir gibi beyinlerin boşa akmadığı bu dünyayı sürdürülebilir, yeşil, duyarlı yöntemlerle korumak mümkün. Mevcut tüketim alışkanlıkları ve anlayışlarının dünyaya hızla ve çokça zarar vermesi; korumacı ve sürdürülebilir iş modellerinin ortaya çıkmasına sebep oldu. Ve yeşil ekonomi, yeşil girişimcilik, yeşil yakalılar gibi kavramlar oluştu.
Dünyayı kirletmeden ve tüketmeden çalışan, hatta dünyayı temizleyen iş modelleri birbiri ardına doğdukça yeşil girişimcilik başlığını dolduran birçok harika girişim ortaya çıktı. Genellikle “başka bir dünyanın var olduğuna inanan” genç girişimcilerin ipi göğüslediği girişimler arasında hem bugüne, hem geleceğe yönelik fikirler mevcut. Üstelik dünyayı tükenmekten kurtarmalarının yanında istihdam sağlıyor ve yeşil politikaların yaygınlaşmasını sağlıyorlar.
Temiz Enerji
Sürdürülebilir ve çevreci enerjiler, petrolün her gün biraz daha siyaha boyadığı dünyayı kurtarma yolunda en büyük adımlardan biri. Güneş ve rüzgârdan elde edilen yenilenebilir enerjiler ile karbonun artık kaybetmeye yüz tuttuğu liderliğini ele geçirmek gün geçtikçe daha kolay hale geliyor. Henüz yeni oluşan bir pazar olmasına rağmen güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri ile enerji üretmek için her gün yeni bir lisans alınıyor, yeni bir teknoloji geliştiriliyor. Üstelik güneş ve rüzgâr santrallerinin sağladığı istihdam da hayli yüksek. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), 2013 yılında tüm dünyada doğrudan ya da dolaylı olarak yenilenebilir enerji alanında çalışan kişi sayısının 6,5 milyona yükseldiğini duyurdu. Yenilenebilir enerjinin fark yaratacağını bilen girişimciler hızla bu alana yöneliyor ve pazarı hızla büyütüyorlar.
Verimli Ürünler
Enerji tasarrufu yapan akıllı evler, kendi kullanacağı enerjiyi üretebilen yeşil binalar, ısı kaybının önüne geçen sistemler, “gerektiği kadar” kullanma prensibine dayanan ürünler… Çoğu insanın aşırı tüketimin gereksiz olduğunun farkına varmasıyla enerji kaybını önleyen sistemler ve ürünler girişimcilerin hızla el attıkları konular arasına girdi. Kullanıcıların yaşam tarzlarında büyük değişikliğe gitmeden önemli enerji tasarrufu yapmalarını sağlayan verimli yöntemlerden en çok bilineni enerji tasarruflu ampul kullanmak. Uç bir örnek vermek gerekirse de, kendi kullandığı enerjiyi üreten “zararsız” binalardan bahsedebiliriz. A sınıfı ürünler, yalıtım, karbon ayak izini azaltmaya yönelik ürünler verimli girişimlerden bazıları.
Geri Dönüşüm
Üretirken yeşil üretmek harika bir fikir ama hazır üretilmişleri dönüştürmek de bir o kadar güzel bir girişim. Kâğıt, metal, plastik, elektronik, su gibi birçok malzeme ve ürünü geri dönüştürerek yeni enerji kayıplarının önüne geçilmesi, atık maddelerin azaltılması mümkün. Geri dönüşüm üzerine başlatılan girişimler arıtma, ayırma, dönüştürme gibi yöntemlerle mevcut malzemeleri yeniden kullanma imkânı sağlıyorlar. Yeşil üretimin henüz çok genç bir alan olduğu düşünülürse geri dönüştürülecekle
Farklılaşma
Yeşil girişimler üretimde öne çıksa da farklılaşma için de parlak bir fikir olarak kullanılabiliyor
Türkiye’de genellikle organik tarım ile öne çıkan yeşil girişimciler Buğday Derneği aracılığında Tatuta projesi sayesinde Eko çiftliklerle iletişim kurabiliyorlar. Yeşil enrji alanında ise Reengen yurt dışında ödüller alan bir yeşil girişim örneği.