Mobil cihazlar, tüketici ihtiyaçlarını teknoloji ile birlikte yaşam tarzına uygun şekilde karşılayan en mükemmel teknolojik aletlerden biri. Markaların tüketici ihtiyaçlarını doğru şekilde kullanarak bunu fırsata çevirmeleri gerekiyor. İşte bunu sağlamak için dikkat edilmesi gereken 7 trend.
1.Lokal SEO
Lokal SEO, arama sonuçlarını kullanıcının lokasyonuna göre ilişkilendirip, ilgili sonuçları listelemeye odaklanan bir araç. Google’a göre mobil cihaz kullanıcılarının %95’i, ulaşmak istedikleri yerin telefon numarasına ve lokasyonuna bakmak için öncelikle arama motorlarını kullanıyor. Lokal sonuçları mobil aramalarda üst sıralarda göstermek bir marka için kullanılması gereken temel araçlardan biri.
Google ve diğer arama motorları müşterilerine en doğru ve en ilgili lokal sonuçları verebilmek için çok büyük yatırımlar yapıyorlar. Markaların mobil stratejilerinde yer alması gereken en temel şeylerden biri Google+ sayfalarının olması ve verilen bilgilerin daima güncel tutulması. Hangimiz aradığımız ayakkabının numarasını sormak için markayı aradığımızda Ayşe Teyze’ye yönlendirilmek isteriz ki?
2.Mobil Ödeme Sistemleri
Cüzdanlarımız kısa bir zaman sonra gereksiz bir şey olacak. Tıpkı Walkman’lere olduğu gibi. Altenatif mobil ödeme sistemlerine yapılan yatırımlar son 2 yıl içinde markaların bütçelerinin önemli bir kısımını ayırdıkları bir alan haline geldi. Hem hızlı ve güvenli olması, hem de çoğu markanın mobil ödemelerde ekstra indirim sağlaması tüketicilerin ilgisini çekmeye başladı.
Online işlemlerin %43’ü alternatif ödeme şekilleriyle yapılıyor.
Kullanıcılar artık 24 saat alışveriş yapma eğilimindeler ve bu markalar için büyük fırsat. Tüketicilerin olduğu her noktada aışverişe dönüşen bir ortam yaratma zorunluluğu ödeme sistemlerinin her gün gelişmesini sağlıyor. Çeşitli bitcoin platformlarının yanısıra, PayPal, iPara, Turkcell Cüzdan, İş Bankası Parakod, BKM Express, iGaranti gibi birçok ödeme sistemi şu an ülkemizde mevcut.
3.Barkod Okutma
Şu anda ülkemizde kullanılmasa da kısa bir zaman içinde hayatımıza gireceği öngörülen önemli trendlerden biri de barkodlarını okutarak ürünleri alışveriş sepetimize eklemek. Bu sayede evde veya herhangi bir yerde, oturduğumuz yerden kısa bir zaman içinde alışveriş yapmamız mümkün olacak.
4.E-mail Pazarlama
Çoğu akıllı telefon kullanıcısı, maillerini telefonlarının küçük ekranlarında okuyor. Ve her akıllı telefon için mail uygulamaları bulunmuyor. Bu yüzden mail tasarımının birçok ekrana uyumlu şekilde optimize olması gerekiyor.
18-34 yaş arası mobil cihaz kullanıcılarının yarısından fazlası (52%), e-maile tıklayarak markaların anasayfasına yönlendiriliyor. Bu azımsanamayacak bir oran.
5.QR Kodun Yok Oluşu
QR kodlar bu zamanda kötü bir reputasyona sahip. Kullanan markalar eski moda markalar olarak görülüyor. Bunun sebepleri, QR kodlar için ekstra bir uygulamanın akıllı telefonlara indirilmesinin gerekmesi, QR kodların yönlendirildikleri sayfanın çoğunlukla güncel olmaması ya da mobil optimizasyonlarının yapılmaması ve aslında biraz da zaman kaybı olması.
6.Uygulama Fazlalığı
Adaptive ve responsive tasarımın çokça kullanılması, uygulamaları gereksiz hale getirdi. Özellikle ücretli uyulamaların birçoğunun indirilme oranı düştü.
Akıllı telefonların gelişmesi ve bağlantılarının dış dünyayla artması, kullanıcıları mobil sitelerden veya responsive tasarımlı sitelerden alışveriş yapmaya yönlendirdi. Eğer böyle düşünenlerden değilseniz muhtemelen sevdiğiniz markaların mobil sitelerini ya da uygulamalarını kullananlardan değil de web sitelerini kullanıyorsunuz.
7.Sade Tasarım
Mobil cihazların hayatımızdaki birincil ekran olmaları, sitelerin tasarımlarının çeşitli ekranlara göre uyarlanabilir olmasını şart koştu. Düz ve sade tasarımların farklı ekranlarda uyarlanabilirliklerinin çok daha şık ve kolay olması da popülaritesini arttırdı. Ayrıca animasyon ve çok fazla grafik içeren sayfaların yüklenme süresi sade tasarımlara göre uzun sürmekte.