Giyilebilir teknolojiyi aslında yaklaşık 100 yıldır kullandığımız kol saatleriyle tanıyoruz ancak ütülerin bile akıllı olduğu şu dönemde bize ucu bucağı olmayan seçenekler sunulmaya başlandı ve işlerin rengi biraz değişti.
Reebok, özellikle kafaya darbe alınabilecek Boks, Bisiklet, Motorsiklet Yarışı, Amerikan Futbolu, Buz Hokeyi gibi spor dallarında, sporcuların kafalarına aldıkları darbenin şiddetini gösteren ve sporcunun sağlık durumunu kontrol eden CheckLight isminde bir ürün tasarladı. İlk olarak CES 2013 elektronik fuarında CheckLight’ın özelliklerini tanıtan Reebok, CES 2014’te ürününü kaskın içine yerleştirerek, boks maçlarında darbenin nasıl ölçüldüğünü sergiledi.
Minik ve esneyebilen elektronik ekipmanlar üreten MC10 firmasıyla birlikte ortaya çıkarılan CheckLight’ın içindeki ivme ölçer, mikro işlemci ve jiroskop sayesinde alınan darbeler renkli ışıklarla gösteriliyor. Yeşil Işık; herhangi bir darbenin alınmadığını, Sarı Işık; ortalama bir darbenin alındığını ve Kırmızı Işık ise; kritik bir darbenin alındığını simgeliyor. Kırmızı ışığın asıl anlamı, antrenörü, koçu, sporcuyu; sporcunun müsabakaya devam etmemesi ve sağlık kontrolünden geçmesi yönünde uyarıyor olması. Kafaya alınan darbelerde oluşabilecek sonuçlar genellikle daha sonradan farkedilmekte ve travma, beyin kanaması gibi büyük sorunlara yol açabilmekte. CheckLight, sporcuların erken medikal müdahale ile yaşayacakları sağlık sorunların önüne geçmek için gerçekten faydalı bir robot dostumuz.
Hafifliği ve esnekliği ile kask kullanılan sporlar için de uygun olan giyilebilir CheckLight sistemi, darbeleri analiz ederek şiddetlerini ve hasar sayılarını da kayıt altında tutuyor. Mikro usb ile şarj imkanı tanıyan CheckLight’ın fiyatı ise 149.98 $. Bu tarz spor dallarında yer alan sporcular için yakın gelecekte muhtemelen zorunlu olacaktır. Nitekim Formula 1’in bile ilk 15 senesinde kask kullanmak zorunlu değildi.
Sizi bilmiyorum ama giyilebilir teknolojinin özellikle spor alanındaki kullanımını merakla bekliyorum. CheckLight’ın başı çektiği bu alanda, tozlukları yeşil veya sarı yandığı halde yerde yalandan kıvranan futbolcular geliyor gözümün önüne. Belki de bu duruma düşmekten çekinip, hakemi ve seyircileri kandırmaya yönelik bu tarz hareketlerden yavaş yavaş uzaklaşırlar. Son olarak, sporcuların sağlığını önemseyen bu Reebok girişimini alkışlıyorum.