Akıllı saat, akıllı bileklik, akıllı gözlük hatta oyun dünyası için sanal gözlük gibi giyilebilir teknoloji ürünleri son birkaç yılın en önemli teknolojik yenilikleri arasında yer alıyor. Bu yenilikler her aşamalarında insanlar üzerinde son derece heyecan yarattığı ve artan düzeylerde ilgi çektikleri de gözleniyor. Bu yeni alan, çeşitli büyüklükteki teknoloji şirketlerini de; gerek teknoloji yarışı, gerekse oluşturduğu yeni pazar sahası ile özellikle global şirketleri adeta cezbediyor. Bu nedenle de son dönemlerde Google, Samsung, LG, Sony gibi dünyanın en önemli teknoloji şirketleri geliştirdikleri giyilebilir teknoloji aygıtları ile bu rekabet sahasından en büyük payları kapmaya çalışıyorlar.
Elbette giyilebilir teknoloji henüz çok köklü geçmişe sahip bir konu değil ve çeşitli yönleriyle de gelişimi halen devam ediyor ancak geleceğin en önemli teknoloji akımlarından biri olduğu kesin gözüyle bakılan giyilebilir cihazlar için söz konusu geliştirme alanlarından biri de batarya teknolojisi hakkında… Özellikle Bluetooth gibi kablosuz bağlantılar aracılığı ile akıllı telefon, tablet gibi cihazlarla eşleştirilmelerinin gerekiyor olması nedeniyle şarj dayanıklıkları önemli bir sorun olan üstelik boyutlarının da daha minimalist yapılarda tasarlanmak istenmesi nedenleriyle batarya yapıları da son dönemlerde oldukca önem kazanıyor.
İşte tüm bu soru işaretleri ve çalışmalarla birlikte gelişmekte olan teknoloji yapılarından biri de ABD’nin en önemli teknoloji merkezlerinden Kaliforniya eyaletinde ortaya çıktı. Imprint Energy adlı şirket, giyilebilir cihazlar için alternatif güç kaynakları geliştirmekte olduğun açıkladı. Üstelik bu güç kaynakları yapısal anlamdaki ilginç özellikleri ile büyük ilgi uyandırmayı başardı bile.
Ultra-ince yapıda batarya
Imprint Energy’nin geliştirdiği batarya, ultra ince yapıda, hatta o kadar ince ki kıvrılabiliyor. Adeta bir şerit halinde kalınlığa sahip olan batarya, ince tasarımlı giyilebilir aygıtların da önünü açmayı hedefliyor. Henüz üzerinde çalışıldığı açıklanan esnek batarya, çinko ve polimer karışımından meydana geliyor. Bu karışım, lityum gibi oksijen tepkimesine de yol açmıyor, bu sayede daha stabil ve güvenli bir yapı sunuyor. Çinko bazlı esnek pil, teknoloji dünyasında heyecan yaratırken 6 milyon dolarlık yatırım almayı da şimdiden başardı. Gördüğü destekle daha hızlı bir geliştirme sürecine girmesi beklenen Kaliforniyalı şirketin gelecek öngörüleri de kendisi gibi bir hayli iddialı.
Çok daha ince ve hafif giyilebilir aygıtlar geliştirilebilir
Giyilebilir teknolojiler için geliştirilen ultra-ince batarya, çok daha ince ürünlerin üretilmesini sağlayabilir. Örneğin kolye, küpe şeklinde giyilebilir aygıtlar ortaya çıkabilir. Akıllı etiketleme gibi alanlarla birlikte lojistik ve paketleme alanında da kullanım mümkün olabilir. Akıllı saat ve bileklik gibi günümüz cihazlarının da çok daha ince yapılarda kullanıcıların karşısına çıkması söz konusu olabilir.
Ve sonrası…
Geliştirme aşamasının sonraki adımlarında ise giyilebilir cihazların vücuda yerleştirilmesi dikkat çekiyor. Bu sayede gelecekte sağlık durumu vücuttaki aygıtlarla takip edilebilecek. ABD ordusundaki askerlerin yakın zamanda bu teknoloji ile takip edilecek ilk kimseler olması bekleniyor. Bakalım ultra-ince batarya ne gibi gelişmelerin önünü açacak ve giyilebilir teknolojilere ne gibi katkılar sağlayacak. Gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz.