Google ve Novartis’in göz bakım birimi olan Alcon’un bu büyük işbirliğiyle gerçekleştirilen akıllı lensler başta diyabet hastaları olmak üzere genel olarak sağlık sektörünün de yüzünü güldüreceğe benziyor.
Anlaşmaya göre lenslerin içine yerleştirilecek olan mikroçipler sayesinde hem diyabet hastalarının vücudundaki glukoz oranlarının sürekli ölçülmesini, hem de SmartWatch gibi bir mobil cihaza kablosuz olarak veri akışı sağlamayı hedefliyor. Diğer bir hedef ise gözün oto-odaklama mekanizmasını taklit ederek ileri yaşlarda ortaya çıkan yakını görememe sorununa yardımcı olmak şeklinde belirtiliyor.
Tirias Research kurucusu ve baş analisti Jim McGregor, giyilebilir teknolojinin başarısı için 2 faktör olduğunu ve bunlardan birinin şık olması diğerinin ise görünmez olması gerektiğini savunmaktadır. Kan ve kalp seviyesinin ölçümü düşünüldüğünde hiçkimse bu uygulamanın herkesin görebileceği tipte olmasını istemez diye ekleyen McGregor, beklentileri tam olarak karşılayacak bir uygulama olacağı sinyallerini veriyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya çapında 347 milyon kişi şeker hastası. Bu oranların sadece tanısı konulmuş diyabetikleri temsil ettiği düşünüldüğünde rakamlar gerçekten korkutucu görünüyor. 2030 yılına dek önlem alınmadığı takdirde ölüm oranlarının 2 katına çıkması beklenen diyabetin sürekli kontrol altında tutulması da bu sebeple büyük önem taşıyor. Günümüz koşullarında evde şeker seviyesinin takibi, test çubukları üzerine kan damlatılması suretiyle şeker ölçüm cihazlarına okutularak ölçülmektedir. Bu işbirliğiyle kıyaslanınca bir hayli ilkel kalan bu yöntemlerin ne zaman tarihe karışacağı bekleyedursun, bu dev projenin meyvelerinin ne zaman piyasaya sürüleceği ile ilgili dedikodular şimdiden başlamış durumda.
Ayrıca diyabetin ve yakını görme kusurlarının dışında Michigan Üniversitesi araştırmacıları ise benzer bir uygulama geliştirilerek gece görüşü için çalışmalar yapmaktadırlar. Gözyaşı tüm bunların yanı sıra sadece glikoz oranları değil aynı zamanda lacryglobin olarak anılan ve gözyaşında bulunan bu kimyasal ile meme,kolon, akciğer, prostat ve yumurtalık kanseri için de bir gösterge olma yolunda ilerleyeceğe benziyor.