Toplumun geçmişi ve geleceğe şüpheyle bakma eğilimi, çalışma çağı söz konusu olduğunda ciddi bir baskıyı da beraberinde getirir. Çalışmak, gelecek için daha iyi konumlar, daha iyi bir gelir ve en önemlisi de bir işte kalıcı olmak temel amaçlar arasındadır. Bu kökeni çok eskilere dayalı sürece dahil olup uzun yıllar boyunca benzer miktarlarda gelir modellerine adeta ‘yan’ bakan, parlak fikirlere sahip olduğu düşüncesinden de feyz alan kimselere ise girişimci denir.
Girişimcilik, fikirlerin hayat bulmasıyla farklı bir noktadadır. Girişim, gerçek olmuştur ve girişimci de gerçekleştirdiği şeye ruhunu, kalbini, göz yaşını, sevincini, zihnindeki çok sayıda denklemi yerleştirmiştir. Ancak şu bir gerçektir; her 10 girişimden 9’u başarısızlıkla sonuçlanır. Yani yüzde 90 oranında başarısızdır girişimci, üstelik vazgeçmekten pek fazla hoşlanmayan girişimci, bu oranı normal karşılamakta ve adımlar atmaya devam etmektedir. Peki adımları sırasında sıklıkla yere yığılıp yeniden ayağa kalkmak istediğinde tutunacağı dallar nelerdir?
1. Durumu kabullenin
Bazı şeyler kontrol altında değildir. Konu, ‘deneme-yanılma ve süreçlerden en doğru dersleri çıkarıp sonraki adımı daha doğru atma’ şeklindeki denklemle doğrudan ilintilidir. Çabuk sinirlenmek, pes etmek yerine durum kabul edilir ve sonraki sayfa aralanır.
2. Yalnız değilsiniz
Girişimci asla yalnız değildir. İlla fiziki ya da ruhsal yalnızlıktan söz etmiyoruz, girişimci popülasyonundan bahsediyoruz. Eğer İstanbul, Ankara gibi büyük bir şehirde yaşıyorsanız emin olun sizin gibi çok sayıda girişimci ile aynı havayı soluyorsunuz. Bu bir enerji ve her zaman yeniden adım atmayı tetikleyen bir güç. Dostlarla konuşmak, paylaşmak ise girişimcinin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak olan itici güçlerin başında gelir.
3. Zihninize biraz yer açın
Ne kadar uğraşırsanız uğraşın olmadı mı? Boşverin, girişimcilik sizin damarlarınızda! Biraz ailenizle vakit geçrin, arkadaşlarınızı ziyaret edin, bu bir geçiş süreci ve eğer gerçek bir girişimciyseniz sonrasında yeniden adım atmak için can atacaksınız!
4. Savaşa daha iyi hazırlanın
Ders aldınız mı? Bu zayıflara göre bir savaş değil! Duygularınızdan arınmanız, geri adım atmayı aklınızdan çıkarmanız gerek! Yanlış bir proje üzerinde çalıştınız ve olmadı; ancak yanlışları gördünüz ve şimdi ayağa kalkın ve doğruları uygulamaya, yeniden odaklanmaya başlayın!
5.Gerçekçi olun
İnsanlar başarısızlıkları
Son bir not:
Bir daha kalkmamak
Başarı, yıllarca çabalamayı gerekli kılabilir. Evet, tek denemede başarıya ulaşan doğaüstü zeka ürünü girişimler de her zaman var oldu, var olmaya devam edecekler. Parlak fikirler, doğru insanlarla karşılaşmak ve daha birçok faktörün tam olarak ‘cuk oturması’ ve başarı… Bununla birlikte girişimcilik, yılmadan süreci sürdürebilmeyi gerekli kılar. Olmuyorsa bir daha denemek lazım.
Elbette her şeyin bir limiti olduğu gibi girişimcilikte deneme-yanılma süreçlerinin de bir limiti vardır; tüm çabalara, gözyaşlarına ragmen bir türlü olmuyorsa gerçekten olmuyor demektir. Belki de bu iş size göre değildir, yere düştünüz; evet, bir daha kalkmayın o zaman.