1. WEB SİTESİ
Kullanıcının marka ile iletişimine başladığı ilk yer markanın web sayfasıdır. İlk izlenim nasıl olursa ulaşmak istediğimiz hedef kitle buna göre olumlu ya da olumsuz aksiyon alacaktır. Burada benzer işi yapan websitelerine ve onların bloglarına bakmak bir fikir kaynağı olabilir. Benzer bir sitenin tasarlanması, kullanıcının kendini yabancı hissetmemesini ve çabuk adapte olmasını sağlayacaktır.
a) Tasarım
Tasarımda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, tasarladığınız web sitesinin çeşitli aygıtlarla uyum sağlayıp sağlamadığı yani Responsive Design’dır. Kullanıcı bilgisayar ekranından, akıllı telefonlardan, tabletlerden ve diğer internete bağlı aygıtlardan sitenize girdiğinde ekran fit ve düzgün bir şekilde gözükmüyorsa, siteniz kullanışsız olacaktır.
b) Sayfalar
Anasayfada görünen sekme adları kullanıcının istediği bilgiye kolayca ulaşabilmesi için çok önemlidir. Bu çağda kullanıcı, istediği bilgiye kolayca ulaşamıyorsa sizin sitenizde vakit kaybetmek istemeyecek ve rakibinizin sayfasına yönelecektir. Bu sayfalara şirket tarihi, ortaklar, ürünler, insan kaynakları, iletişim gibi sayfaları verebiliriz. Genel bir karşılaştırma kriteri vermemiz gerekirse, standart bir kullanıcı 3 klik ile istediği bilgiye ulaşabilmeli, site haritası buna göre düzenlenmelidir.
c) Arama Optimizasyonu
Sayfanızın arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmasını istiyorsanız, sayfa başlığını, sayfa URL’lerini, meta etiketlerini, içeriğinizin ve resminizin alt metininin SEO için optimize olması gerekir. WordPress kullandığınız bir siteniz var ise WordPress SEO sizin siteniz ve bloğunuz için uygun optimizasyonu sağlayan kullaışlı bir araç olacaktır.
2. SOSYAL MEDYA PROFİLLERİ
Sosyal medyada Facebook, Twitter, Linkedin ve Google+ gibi mecralara girmek, hesaplar doğru yönetildiğinde marka için büyük bir avantajdır. Marka bu mecralarda kurumsal kimliğini kaybetmeyecek şekilde, kullanıcılara daha samimi bir dille hitap etmelidir.
a) Profil Resmi ve Cover Resim
Profil resmi genellikle markanın logosu olurken cover resim genellikle daha çok yaratıcılık ve tasarım isteyen özenli bir iştir. Cover resmi markanın temel dinamiğini, marka algısını yansıtan görsellerden oluşmalıdır. Aksi takdirde sadece logo kullanımı mesafeli ve kullanıcıya uzaktan bakan bir davranış olacaktır.
b) Tamamlanmış Bilgiler
Bilgilerinizi girerken kullandığınız bilgiler hem sitenizin SEO optimizasyonu için hem de markanızın güvenilirliği için önem taşır. Ne kadar doğru ve detaylı bilgi paylaşırsanız, başarınız o kadar artar.
c) Monitoring
Sosyal medya hesaplarınızı güncel tutmak kadar önemli olan bir diğer şey ise sosyal medyada sizin hakkında nelerin konuşulduğundan haberdar olmak ve bunları yönetmektir. Hem varolan müşterilerinizin ne konuştuğunu hem de potansiyel müşterilerinizi basit ‘keyword’ler sayesinde yakalayabilirsiniz.
3. E-MAİL LİSTESİ
Yeni kurulmuş start-up’lar sitelerine mutlaka Bültenimize Üye Olun gibi bir başlık altında e-mail listesi aboneliği opsiyonu koymalıdırlar. Bu sayede yeni işleri hakkındaki güncel bilgileri müşterilerine ulaştırabilirler. Bülten aboneliğini arttırmak için küçük promosyonlar çoğu zaman iş görür.
a) İlgi Çekici Temalar
E-Mail genel olarak sıkıcı bir şeydir ve bunu daha ilgi çekici kılma amaçlı, markanıza, sezona ve ürünlerinize uygun temalar kullanabilirsiniz. Bu tema mail başlığına, mail içeriğine ve görsel seçimine özenle yansımalıdır.
b) Düzenli Mailing
Mail listenizin markanızı unutmasına izin vermeyin. Haftada 1 mail bile olsa, markanız hakkındaki yeni haberler, güncellemeler veya sosyal mecralarda paylaştığınız herhangi bir içerik takipçilerinizin ilginizi çekebilir.
c) Güncel Mail Listesi
Mailleriniz mutlaka Opt-Out seçeneği yani üyelikten çık opsiyonu bulundurmalıdır. Çıkmak isteyen kullanıcıları listeden çıkarmazsanız hem ileride başınıza hukuki bir problem açılabilir hem de markanızın algısı için olumsuz bir durum oluşur. Maillerini hiç okumayan müşterileri listenizden çıkarmanız da gereksiz masraf yapmanızı engelleyecektir.
4. İÇERİK
İçerik belirkerken ilgi çekici ve paylaşılmaya değer olmasına özen gösterin. Trend olan/olabilecek konular üzerinde durun. Google Trends kullanarak istediğiniz zaman aralığında hangi alanda, hangi kelimelerin en çok arandığını görebilir ve bu kelimeleri konu veya kelime olarak içeriklerinizde kullanarak markanızın etkileşimini ve arama sonuçlarındaki görüntülenme sayısını arttırabilirsiniz. Ayrıca içerikleriniz satış odaklı olmaktan çok paylaşım odaklı olursa daha fazla etkileşim olacaktır. Satış odaklı içerikler daha çok reklam kategorisine girmekte ve ilgi çekmemektedir.
İçerik stratejinizi belirlerken göz önünde tutmanız gereken etkenler:
a) Müşterileriniz İçin İçerik Yaratmak
Ulaşmak istediğiniz hedef kitlenin ihtiyaçlarına ve ses tonuna göre konuşulmalı, paylaştığınız içeriklerde müşterileriniz kendinden, hayatından bir şeyler bulmalıdır.
b) Promosyon
Paylaşımınızın içeriği ne kadar iyi olursa olsun promosyon yapmadan çok sayıda kişiye ulaşması mümkün değil. Facebook Promoted Post, Twitter Promoted Tweet, E-Mailing veya Google AdWords yardımıyla içeriğinizi promoted etmeniz postun, ulaştığı kişi ve markanızın sosyal medya hesaplarındaki takipçilerinin artmasını sağlar.